Zelený zázrak - Matcha Tea

Víte, kdysi jsem zelený čaj nenáviděla. Pořád jsem nedokázala pochopit, co na něm všichni vidí. Hořká chuť, děsný smrad a slibovaný povzbuzující účinek žádný. Až pak jsem pochopila, že jsem tehdy pila obyčejný sáčkový čaj, který se tváří jako "pravý zelený". Ano, takový ten v krabičce, který seženete za 12 korun v každém obchodě. A beztak byl navíc zalitý ještě vařící vodou, proto tak strašně zhořknul. No prostě hrůza.

Rozhodla jsem se dát mu ještě druhou šanci a koupila si v obchůdku s čajem pravý sypaný zelený čaj. Pro začátek jsem zvolila jakousi příměs citronové trávy, abych se z té trpké chuti úplně nesložila. Dodržela jsem všechny pravidla při vaření zeleného čaje a on mi ten čaj vážně zachutnal! Druhý den jsem nadšeně běžela zpátky do obchodu a nakoupila všelijaké další druhy, u kterých můj nos zavětřil příjemnou vůni.

Zelený čaj jsem si natolik oblíbila, že jsem začala zkoušet a kupovat si stále kvalitnější a kvalitnější druhy, až jsem narazila na jeden, u kterého se moje putování zastavilo a dosáhlo nejvyššího stupně. Narazila jsem totiž na jeden, jehož název jsem ze začátku ani neuměla vyslovit. Je to Matcha Tea. Zvláštní název co? Ale na to už jsem si zvykla. Když někomu řeknu, že piju "mača", tak to každému musím vysvětlovat :-D A vysvětluju opravdu často, protože ho chválím, kudy chodím.


No, ale abych se vrátila zpět k Matcha Tea. Bez něho si svoje ráno nedokážu už ani představit. Koupila jsem si jako největší frajerka hned celé balení a k tomu stylový šejkr. Ráno chodím po bytě a mixuji si svůj super nápoj. Není to zrovna levná záležitost tenhle čajík, to Vám musím říct, ale za tu kvalitu a chuť to určitě stojí. A čím mě tenhle čaj tak nadchnul? Je toho opravdu spousta, tak to vezmeme všechno hezky postupně :-)

Největším překvapením pro mě bylo to, že Matcha roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní, čaj se ocitne v úplné tmě a začne produkovat chlorofyl. Tak vzniká typicky smaragdově zelená barva čaje Matcha. Po sklizni projdou listy parou. Horká pára zabrání fermentaci a zajistí, aby v čaji zůstaly veškeré živiny. Poté se listy usuší a namelou pomocí žulových mlýnů, které čaj rozemelou na jemný prášek. Úžasné, co? To ale není zdaleka všechno, tenhle čaj toho umí totiž mnohem víc.


  • jedna porce čaje Matcha vydá za 10 šálků obyčejného zeleného čaje
  • dvě porce Matcha čaje denně Vám zajistí dostatečný přísun antioxidantů
  • Matcha podporuje schopnost Vašeho těla spalovat jídlo až 4x rychleji
  • pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi
  • uklidňuje mysl a zvyšuje soustředění

A takhle bych mohla pokračovat dál a dál. Ono to s tou myslí a soustředěním opravdu není žádný výmysl. Můžu to sama potvrdit. Znáte ten pocit když Vám ráno zazvoní budík, vy ho zaklapnete a nechce se Vám z postele? Přijdete do práce rozlámaní a nejraději byste si ještě zdřímli? No tak s Matcha se Vám tohle nestane. Uvaříte si ráno jeden čajík a pojedete jako fretky :-) 

A spalování tuků? To je teprve pecka. Já chodím teda pravidelně cvičit, nejsem žádný cvalík, takže hubnout ani tak nepotřebuju, ale zjistila jsem, že teď jím mnohem více než jsem jedla dříve, piju zelený čaj a váha se pořád drží na stejné hodnotě. Dokonce i před cvičením jsem si dávala L-karnitin, který teď už nepotřebuju, protože mám Matcha. Proto jsem mu začala říkat "zelený zázrak". Pro mě to zázrak totiž opravdu je.

Ještě jedna věc, na kterou bych Vás před pitím Matcha měla upozornit, a to je jeho vůně a chuť. Na tu si prostě musíte zvyknout. Osobně mě ze začátku mě hodně odradila, ale teď už se na ni vyloženě těším. Někteří si na ni nezvyknou nikdy, jako můj přítel, který ji vyloženě nesnáší a tvrdí, že to smrdí jako posekaná tráva :D Ale ochutnejte sami a uvidíte.

S Matcha můžete dokonce i vařit a péct. Můžete ho přidat do různých typů zákusků, nepečených dobrot a jiných sladkých výtvorů. Správně bych Vám sem měla hodit nějaký receptík s tímhle čajem, ale když mě přijde tak hrozně líto sypat ho do buchty, když si ho můžu vychutnat jen tak :-D. Ale snad se tady něco takového v budoucnu objeví, až mě chytne záchvat tvořivosti a nakoupím si velké zásoby.

Tento článek jsem se rozhodla napsat čistě ze své iniciativy. Chtěla jsem Vás s tímto čajem seznámit a navnadit Vás na opravdovou lahůdku, kterou určitě stojí za to ochutnat. Někteří ho možná znáte, jiní jste ho poznali až teď. Já jsem ráda, že jsem na něho v jednom malém obchůdku tehdy narazila a zůstane se mnou už napořád.

A pokud byste si chtěli přečíst více o historii čaje, spoustu zajímavých informací a taky se dozvědět, kde si třeba tenhle čaj pořídit, tak doporučuji navštívit stránky http://www.matchatea.cz.


32 komentářů:

  1. Nejdřív jsem si podle obrázku myslela že budeš psát o zelenému ječmenu...vypadá to vlastně úplně stejně. Já teda zelený ječmen miluju a dělám si ho taky ráno. Ovšem Matcha mě taky zaujal. Na prostřídání s ječmenem by to mohlo být fajn! Jen teď nevím, připravuje se teplý nebo taky studený?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelený ječmen znám taky, ale ten mi vůbec nechutnal .. spíš o něm bych řekla, že smrdí jako posekaná tráva :D A můžeš ho připravovat teplý i studený, to už je pak na tobě, jak Ti bude víc chutnat :-)

      Vymazat
    2. Tak jestli mi zelený ječmen chutná, tak Matcha mi bude chutnat určitě, jo?:) A prosimtě, kde si ho kupuješ? Dá se sehnat někde v Ově nebo spíš přes net?

      Vymazat
    3. No určitě Ti chutnat bude :-) Já ho kupuju většinou přes net, ale vím, že v Ostravě ho mají v centru v prodejně zdravé výživy v Novofood a ještě v Bylinářství u Radnice :-)

      Vymazat
  2. Už jsem o něm slyšela a je to hodně zajímavé. Kdyby nebyl tak drahý, už ho možná dávno piju, ale jednou si udělám radost a zkusím ho. Hrozně se mi líbí ta jeho "zelená jedovatá barva" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, ta barvička je šílená. Je pravda, že nepatří zrovna mezi nejlevnější čaje, ale já si ráda připlatím :-)

      Vymazat
  3. Tak ten musím mít :-) zelené čaje miluji. A kor ty hubnoucí a antioxidační.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jako nečekej, že si dáš čaj a zhubneš :D ale ty účinky tam určitě jsou, to můžu potvrdit :-)

      Vymazat
    2. Tak to nečekám to se neděje u ničeho :D jde mi o to nakopnutí

      Vymazat
    3. Ale kdyby něco takového existovalo, tak by to bylo super :D

      Vymazat
  4. taky všude vysvětluji,co to ten "matcha" je...spousta lidí o něm nikdy neslyšela,což je škoda.../já ho objevila díky receptu na zelené cukroví/-a hned udělala osvětu ve škole,kde bral synek cukroví na ochutnávku..učitelky nechtěly věřit,že tam není bravivo:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ta barva je úžasná. Já jsem na něho natrefila úplnou náhodou a od té doby ho fakt všude chválím :-)

      Vymazat
  5. Jak ja bych chtela, aby mi to chutnalo! Ale nechutna... Proste ne :)
    Pred par tydny jsem zase, tak jako kazdy pul rok, vyzkousela - tentokrat matcha cappuccino - a fakt ne. Ale tak treba jednou casem... je to "prej" fakt super zdrava pecka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to ze začátku taky nechutnalo, napoprvé to chutná fakt hnusně :D ale pak jsem si na tu chuť zvykla a teď už se na něho každé ráno těším. Tyjo, a matcha cappuccino bylo normálně s mlíkem? :-)

      Vymazat
    2. Jojo, normalne s mlikem. Tady v Berline to frci.. vsichni to pijou :) Matcha latte, matcha capuccino. Ja jsem si ho teda dala se sojovym mlikem - to bylo o krapet lepsi nez s obyc, co jsem si davala minule, ale stejne...
      Zase to za pul roku zkusim a dam vedet :)

      Vymazat
    3. No určitě .. budu zvědavá, jestli jsi po půl roce změnila názor :-)

      Vymazat
  6. Chtěla jsem ho už dlouho vyzkoušet, ale ještě jsem se k tomu nedostala.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji, že jsi mi o tomto článku napsala na mém blogu. Zachutnal mi hned napoprvé v té naší kavárně. Podávají ho s medem, takže já si ho vždy trochu osladím a je to mňamka! A když vidím, kolik toho pro moje tělo udělá, musím co nejdřív vyrazit do našeho nového bio krámku ve městě, kde prodávají i ty krásný barevný "ŠEJKRY" :-) Moc děkuji za článek, pro mě velkým přínosem

    OdpovědětVymazat
  8. To jsem ráda, že se Ti článek líbil. Já Matcha Tea miluju :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Míšo, hned jak si okomentovala můj matcha tea, tak jsem se šla mrknout na tvou recenzi:-) A souhlasím se vším!:-) Já jsem ráda, že jsem si na něj našla čas a hlavně, že jsem ho vůbec objevila. Tak aspoň vím s kým teď můžu řešit matchu:-))
    http://thefactoryblog.cz/matcha-tea-konecne-jsem-si-ho-vyzkousela-i-ja/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem moc ráda, že jsem ho objevila a jsem ráda, že mu přichází na chuť stále více lidí. Jinak na mém FB profilu probíhá teď soutěž o Matchatea trubičky, shaker a pár balení čajíků, tak se můžeš zapojit :-)

      Vymazat
  10. Sice měsíc a půl po uveřejnění tohoto článku, ale lepší pozdě nežli vůbec :) Tento čaj piju již rok a půl, díky němu ráno v buse nespím, výkyvy váhy nemám a zlepšuje se mi paměť :) Mnozí kamarádi mi říkají, že to chutná jako kopřivový čaj a nebo že to vypadá jako kalná voda rybníka a nebo Voda, ve které chcípla krysa. A nebo také mi je vytýkáno, že ho piju často a je to nezdravé (piju ho jednou denně).
    Ať chodím kdekoliv, tak ho vychvaluju a ukazuju ho a přesvědčuju lidi, aby ho pili, že to není nic škodlivého. Takhle jsem přesvědčil jednu kavárnu, aby ho zařadili do svého sortimentu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já piju Matcha tea už taky hodně dlouho. A jednou denně není často :-) Taky si ho dávám jednou denně, většinou ráno, aby mě nakopnul. Už jsem si na něj tak zvykla, že bez něho prostě nedokážu fungovat :-) Je super, že ho doporučuješ i ostatním, moc lidí ho právě vůbec nezná. A s tou kavárnou to je paráda. Taky mi v okolí nějaká chybí, kde by ho měli v nabídce. Že bych taky nějakou přesvědčila? :-) A moc děkuji za milý komentář.

      Vymazat
    2. přijeď do Rakovníka, jediná kavárna ve městě a zároveň jediná, která prodává matchu :)

      Vymazat
  11. Ahoj, chci se zeptat, jeden sáček Matcha tea se připravuje většinoj v půl litrové láhvi? Nebo můžu nasypat jen do hrníčku na čaj?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, klidně ho můžeš nasypat i do hrníčku na čaj :-)

      Vymazat
  12. Jou to ma chuť at si to muzu alespon přiblížit zelene čaje mi chutnaji pokud to mbema chut jako seno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na chuť zeleného čaje Matcha si člověk musí zvyknout. Má jinou chuť, než klasický zelený čaj. Je těžké ji popsat. Ale v obchůdcích se zdravou výživou se většinou dají koupit malé 2g sáčky na zkoušku, stojí kolem cca 15 korun. Doporučuji nejdřív vyzkoušet tohle malé balení :-)

      Vymazat
  13. Taky jsem se k matche musela trochu propít. A doteď jsou zelené čaje Matcha, které mi chutnají více a které mi chutnají méně. :) Nicméně ten energetický boost a nárůst, který po vypití mám, je fakt úžasný. Když se to doplní vhodným doplňkem stravy jako je třeba formula 3, tak je to nejlepší do dní, kdy potřebujete fakt hodně energie a zároveň velkou dávku soustředění. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jo tak matchu moc dobře znám. Zrovna nedávno jsem si ji objednával. Obecně mám k čajům velmi kladný vztah. Taky mám doma docela slušnou zásobu. Jen ji teda nemám úplně dobře zorganizovanou. Kolikrát dostanu chuť na nějaký čaj a nemůžu ho najít. Říkal jsem si tedy, že si zkusím koupit nějaké krabičky na čaj abych to měl trochu lépe zorganizované. :)

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku