Dámy a pánové pozor, toto je moje batátová premiéra. Nikdy jsem je totiž nejedla a zjistila jsem, že jsem o hodně přišla. Pokud jste se s batáty setkali poprvé jako já, doporučuji přečíst si o nich pár zajímavých informací. Tak tedy. Batáty jsou plodem rostliny, která se nazývá Povijnice batátová. Původně pochází z Ameriky, ale s našimi brambory nemají nic společného. Existují dva druhy červené a žluté. S těmi červenými se v obchodech setkáte častěji a jsou také vhodnější na vaření. A co na to Šůša? Mě batáty chutnaly trošku jako mrkev. Polévkou jsem byla příjemně překvapená. Ještě jsem do ní rozdrobila slaný sýr feta, který je trochu podobný kozímu sýru a s ním je polívečka opravdu výbornááá :-)
Budeme potřebovat:
- 1 velký sladký brambor
- 2 větší mrkve
- kousek zázvoru
- 1 červenou cibuli
- kousek sýru feta
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl, pepř
Postup: Cibuli, mrkev, brambory a zázvor si nakrájíme na kostičky a opékáme chvilku na oleji. Poté zalijeme vývarem a vaříme, dokud není zelenina měkká. Necháme vychladnout a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme, ozdobíme sýrem feta, případně čerstvými bylinkami a podáváme.
Dobrou chuť :-)
Bataty absolutne zboznujem. Mas na blogu fakt zaujimave recepty. Musim sa nan posadit a poriadne ti to tu prelozit.
OdpovědětVymazatMoc děkuji :-) Musím se přiznat, že z batátů jsem vařila poprvé a určitě ne naposledy :-)
VymazatZní to skvěle, díky za tip :-)
OdpovědětVymazatVypadá zajímavě, musím vyzkoušet. Pro podzimní dny vypadá jako dělaná!
OdpovědětVymazatDíky za tip :)!
Vyzkoušejte. Tahle Vás určitě zahřeje :-)
Vymazat