Krémová batátová polévka se sýrem feta

Dámy a pánové pozor, toto je moje batátová premiéra. Nikdy jsem je totiž nejedla a zjistila jsem, že jsem o hodně přišla. Pokud jste se s batáty setkali poprvé jako já, doporučuji přečíst si o nich pár zajímavých informací. Tak tedy. Batáty jsou plodem rostliny, která se nazývá Povijnice batátová. Původně pochází z Ameriky, ale s našimi brambory nemají nic společného. Existují dva druhy červené a žluté. S těmi červenými se v obchodech setkáte častěji a jsou také vhodnější na vaření. A co na to Šůša? Mě batáty chutnaly trošku jako mrkev. Polévkou jsem byla příjemně překvapená. Ještě jsem do ní rozdrobila slaný sýr feta, který je trochu podobný kozímu sýru a s ním je polívečka opravdu výbornááá :-)

Budeme potřebovat:

  • 1 velký sladký brambor
  • 2 větší mrkve
  • kousek zázvoru
  • 1 červenou cibuli
  • kousek sýru feta
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup: Cibuli, mrkev, brambory a zázvor si nakrájíme na kostičky a opékáme chvilku na oleji. Poté zalijeme vývarem a vaříme, dokud není zelenina měkká. Necháme vychladnout a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme, ozdobíme sýrem feta, případně čerstvými bylinkami a podáváme. 

Dobrou chuť :-)



5 komentářů:

  1. Bataty absolutne zboznujem. Mas na blogu fakt zaujimave recepty. Musim sa nan posadit a poriadne ti to tu prelozit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Musím se přiznat, že z batátů jsem vařila poprvé a určitě ne naposledy :-)

      Vymazat
  2. Zní to skvěle, díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá zajímavě, musím vyzkoušet. Pro podzimní dny vypadá jako dělaná!
    Díky za tip :)!

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku