Budeme potřebovat (pro 2 osoby):
- 150 g žlutého loupaného půleného hrachu
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká mrkev
- přepuštěné máslo
- zeleninový vývar
- sušená majoránka
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka (na ozdobu)
Postup: Výhodou loupaného půleného hrachu je to, že se nemusí předem namáčet. Hrách tedy vsypeme do hrnce, propláchneme ho studenou vodou, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme ho doměkka. Na pánvi s přepuštěným máslem orestujeme najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Orestovanou mrkev i s cibulí vmícháme do uvařeného hrachu. Přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Já hrachovou polévku nezahušťuji. Pokud by se vám ale zdála moc řídká, odeberte část polévky, rozmixujte ji tyčovým mixérem a vraťte ji zpět do hrnce. Polévku před podáváním ozdobte petrželkou a chlebovými krutony.
Dobrou chuť :-)
Vypadá krásně a musím říct, že ji děláme zcela jinak. Je pravda, že polévky se dají dělat na sto způsobů, ale takovou hustou jsem ještě nejedla, určitě někdy vyzkouším.
OdpovědětVymazatKaždý má svůj recept :-) My ji děláme takto, určitě vyzkoušejte.
VymazatÚplně v tom teď cítím tu štědrovečerní večeři, kdy u nás právě hrachovku podáváme. Vždycky si přidám a pak pomalu nemám místo na zbytek. Jako není divu, že u nás kuchařky patří mezi nejčtenější knihy. V rodině všichni moc rádi vaříme a celkově si prostě užíváme jídlo. :-) A úplně nejradši takovou tu českou klasiku. :)
OdpovědětVymazat