Špaldové sušenky s vůní kardamomu

Kardamom je vzácné staré koření, které je neodmyslitelnou součástí indické, arabské i čínské kuchyně. Ochucují se jím omáčky, rýže nebo se přidává do sušenek a sladkého pečiva. Kardamom je velmi aromatický, proto je zapotřebí s ním zacházet opatrně. Já kardamom zbožňuji a přidávala bych ho nejradši do všeho. Nejvíc mi ale chutná v sušenkách. Při pečení vám krásně provoní celou kuchyni a navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Roztomilá razítka na sušenky s vánočními motivy mám z e-shopu TESCOMA.

Budeme potřebovat (na 20 sušenek):

  • 200 g jemně mleté špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 2-3 lžíce medu
  • 2 lžičky mletého kardamomu

Postup: Do mísy vsypte mouku, přidejte vychlazené máslo, žloutky, med a kardamom. Pomocí rukou vypracujte hladké těsto a nechte ho vychladit nejlépe přes noc v lednici. Druhý den těsto vyválejte na cca 0,5 cm tlustý plát a pomocí razítek vykrajujte sušenky. Naskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečte je v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 10-12 minut. 


Dobrou chuť :-)

14 komentářů:

  1. Vypadají moc pěkně a určitě budou moc dobré. Ty vánoční motivy jsou fajn - já mám z Tescomy ty zvířátka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Jéé, nevěděla jsem, že mají i zvířátka, musím se po nich mrknout taky :-)

      Vymazat
  2. Nádhera... Že bych ještě nakoupila ta razítka? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě! Razítka jsou super a sušenky samozřejmě taky :))

      Vymazat
  3. Dobrý den! Máte moc hezký blog, díky za nápady! :) Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou tyhle sušenky hned po upečení měkké, nebo se musí nechat rozležet. A máte nějaký konkrétní osvědčený tip špaldové mouky? Mám doma "babiččinu volbu" a někdo mi říkal, že to není zrovna nejlepší volba... Díky moc za odpověď, chystám se zítra péct pro tchýni. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za pochvalu :-) Sušenky jsou po upečení křehké, přirovnala bych je k máslovým sušenkám. Babiččinu volbu mám ráda a často ji používám, dobrá je také mouka Bioharmonie :-)

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď! Jdu tedy na pečení, tak držte pěsti, ať to dopadne... ;)

      Vymazat
    3. Budu držet palce :-) Dejte pak vědět, jak dopadly.

      Vymazat
  4. Dobrý večer, recept vypadá krásně. Můžu se zeptat, jak dlouho vydrží, kdybych je chtěla mít na Vánoce? Je lepší je udělat čerstvé nebo nechat odležet? Děkuji.

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku