Špaldová galette s jablky a gorgonzolou

Galette je druh francouzského pečiva, který se připravuje jak ve slané, tak i sladké variantě. Sladkou jsem připravovala minulý rok na jaře (galette s rebarborou a jahodami). Tentokrát jsem se rozhodla pro kombinaci sladkých jablíček, slané gorgonzoly a vlašských ořechů. Možná se Vám bude zdát tato kombinace podivná, ale právě spojení gorgonzoly se sladkou chutí se k sobě báječně hodí.

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 150 ml studené vody
  • 3 lžíce medu
  • Gorgonzola
  • 3 jablka (nejlépe odrůda Golden Delicious)
  • hrst vlašských ořechů
  • čerstvý tymián
  • citronová šťáva

Postup: V míse smícháme mouku, máslo, vodu a přidáme 1 lžíci medu. Pomocí rukou vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvoříme bochánek a necháme ho v lednici cca 30 minut odpočinout. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kostičky. Jablka nasypeme do misky, přidáme 2 lžíce medu, citronovou šťávu a vše promícháme. Těsto vytáhneme z lednice, vyválíme ho na placku a placku položíme na pečící papír. Doprostřed těsta rozprostřeme jablka a okraje těsta necháme volné. Na jablka rozdrobíme gorgonzolu, posypeme vlašskými ořechy a poklademe tymiánem. Nakonec přehneme okraje těsta přes náplň. Takto připravenou galette přendáme i s pečícím papírem na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 35 - 40 minut.


Dobrou chuť :-)

7 komentářů:

 

Koupit kuchařku