Slaný koláč s tuňákem a cizrnou

Pokud jste si oblíbili slané koláče stejně jako já, tak mám pro Vás dobrou zprávu. Přicházím totiž s dalším receptem na variaci tohoto koláče. Tentokrát to bude neobvyklá kombinace tuňáka a cizrny. Nebojte se při vaření použít cizrnu z plechovky. Je stejně kvalitní jako cizrna uvařená, ovšem vybírejte si ji jen v BIO kvalitě. Takovou seženete např. v prodejnách DM :-) Oříšková chuť špaldové mouky v kombinaci se slanou náplní Vás určitě nadchne.

Budeme potřebovat (na těsto):

  • 250 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 25 ml studené vody
  • sůl

náplň:

  • 4 vejce
  • 4 plechovky tuňáka v rajčatové omáčce (4 x 80 g)
  • 100 ml mléka
  • 200 g cizrny (1/2 plechovky)
  • balkánský sýr
  • 6 malých cherry rajčátek
  • hrubozrnná mořská sůl
  • sušené oregano

Postup: V míse smíchejte suroviny na těsto, pomocí rukou vypracujte bochánek a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Po hodině těsto vytáhněte, vyválejte z něho placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou. Těsto pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut. Po upečení koláč vytáhněte z trouby a nechte ho na chvilku vychladnout. Po vychladnutí navrstvěte na dno těsta tuňáka, cizrnu a napůl rozkrojená cherry rajčátka. Vše zalijte vejci rozšlehanými s mlékem a špetkou soli. Vršek koláče posypte oreganem, balkánským sýrem a pečte dalších 25 minut.

Dobrou chuť :-)

12 komentářů:

  1. Slaný koláč jsem zatím dělala jen 2x, z toho jednou mi vyšel a opravdu chutnal. Tenhle vypadá skvěle a navíc obsahuje věci, co mám moc ráda, soudím tedy, že by nemuselo být na škodu ho v blízké době vyzkoušet :D :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Ten vypadá úžasně !
    Už dlouho chci nějaký vyzkoušet a tenhle zní skvěle ,protože když jsem na Náplavce ochutnala celozrnný quiche s lososem a špenátem byla jsem v nebi :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Quiche mám moc ráda a baví mě vymýšlet různé náplně. Díky za inspiraci, se špenátem a lososem je super nápad :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Suso:) Mrkla jsem na tvůj blog přes instagram a jsem naprosto nadšená z receptu,vypadají skvěle,hlavně tady ten slaný koláč:) děkuji zase za novou inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :-) Moc děkuji za milý komentář. Jsem ráda, že se Ti můj blog líbí a snad vyzkoušíš i nějaký recept :-)

      Vymazat
  4. Ahoj pekařko :-)
    Máš vyzkoušeno z doma vařené cizrny? Kolik cca suché a jestli vařit v osolené vodě? Já mám cozrnu doma a jaksi ji zanedbávám... Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :-) Hele, já si cizrnu kupuji většinou už uvařenou v plechovce. Ale cizrny je v plechovce bez nálevu 240 g. Já jsem v receptu použila půlku plechovky, takže těch 100 g cizrny v suchém stavu úplně stačí. Nebo uvař víc a zbytek použiješ třeba na něco jiného :-) A vařit v mírně osolené vodě.

      Vymazat
  5. super recept, ihned jsem vyzkoušela a musím říct, že je vynikající!! :)

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku