Tvarohovo-ostružinová roláda

Před nedávnem jsem si na farmářských trzích koupila šťavnaté ostružiny. Nechtěla jsem je spořádat jen tak a proto jsem se rozhodla upéct nějaký dezert. Z lednice na mě vykukoval tvaroh a já jsem přemýšlela, jak tyto dvě suroviny zkombinovat. No a výsledek vidíte sami. Výborná osvěžující a dokonce i bezlepková roláda je na světě.

Budeme potřebovat (těsto): 

  • 200 g tučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa

náplň:

  • 200 g tučného tvarohu
  • 50 g odtučněného tvarohu 
  • 1 hrnek ostružin (rozmixovat)
  • stévie (dle chuti)

Postup: Oddělíme si zvlášť žloutky a bílky. Do žloutků přidáme kakaový prášek, tvaroh a vše dobře promícháme. Ze tří bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme do žloutků a opatrně znovu promícháme. Směs natřeme silikonovou stěrkou na plech vyložený pečícím papírem. Těsto by mělo být vysoké cca 0,5 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 10 - 15 minut. Mezitím si v míse smícháme tvaroh, rozmixované ostružiny a stévii. Jakmile bude těsto upečené, necháme ho vychladnout a poté jej namažeme připravenou náplní. Srolujeme do rolády, necháme vychladit v lednici a máme hotovo. 



Dobrou chuť :-)

30 komentářů:

  1. Vypada jak z casopiu :D !
    A navic musi byt uzasny,miluu tvaroh,miluju kakao a miluju ostruziny,kterych navic mame ted doma hrozne moc :D !

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, tvaroh gran moravia neznám a nevím, jestli je hodně měkký nebo spíš tvrdší. Jaký jiný mohu použít, klasickou vaničku nebo spíš ty tužší tvarohy? Je potřeba vaničkový případně vykapat? Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, použijte tužší a tučnější tvaroh. Pak se Vám roláda krásně povede. Může být i tvaroh z vaničky, ale ne odtučněný, ten je moc řídký.

      Vymazat
  3. Vypadá to opravdu krásně, o víkendu hned vyzkouším, jako paní Jitku mě prosím zajímá info o tvarohu a dále o kakaovém prášku, jedná se o klasické holandské kakao ? Kolik prosím té stévie ? Po jednom neúspěchu se stévii jsem ji již nepoužívala, tak prosím poraďte, děkuji moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám RAW nepražený kakaový prášek ze zdravé výživy, ale dá se použít i klasické kakao nebo karob. O tvarohu jsem psala v předchozím komentáři, je lepší použít tužší a tučnější tvaroh. Stévie prostě podle chuti, to Vám asi neporadím. Ne každému její chuť sedne. Můžete použít i med :-)

      Vymazat
  4. Fakt se to těsto takhle pěkně propeče, ikdyž je tam tolik tvarohu? A nemá přijít víc kakaa, 2 lžíce mi přijdou málo na tu tmavou barvu...Pořád žasnu, co vymýšlíš za nové a nové recepty. Měla by si přispívat sem: https://recepty.rohlik.cz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, těsto se propeče, protože je v tenké vrstvě na pečícím papíru a navíc jsou tam vejce :-) Kakao si můžeš přidat, záleží na tobě. A děkuji za pochvalu :-)

      Vymazat
  5. No mňam, vypadá božsky!!! Nezbyl by kousek pro mě prosíííím? :) A kitchen aid tiše zavidím... Zatím si musím vystačit jen se svým eta robotem, který je červený, ale brzy uvolní místo růžovému kitchen aidu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Bohužel roláda už nezbyla, zmizela rychlostí blesku :-D KitchenAid je úžasný, je to skvělá pomoc v kuchyni. A růžový je nádherný!

      Vymazat
  6. fuuuuu, tak toto vyzerá nenormálne dobre :) dúfam, že v nedeľu budú mať v Tescu černice :) a KitchenAid, aaaach :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Roláda nemusí být jen ostružinová, můžeš použít i jiné ovoce :-)

      Vymazat
  7. Viděla jsem i na instagramu a hned jsem začala slintat! No ještě že mám zamražené ostružiny :3

    OdpovědětVymazat
  8. Momentálně jsem taky na ostružinové vlně:) ještě mi jich pár zbylo, takže dík za nápad

    OdpovědětVymazat
  9. Ještě by mě zajímalo, u nás tvaroh GM neseženu a ani nevím,jak vypadá, dát tam teda tvaroh z alobalu nebo z vaničky? díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tvarohu jsem psala v předchozím komentáři, je lepší použít tužší a tučnější tvaroh :-)

      Vymazat
  10. Dneska vyzkoušeno. Neměla jsem ostružiny, tak jsem je nahradila borůvkami a musím říct, je to naprostá pecka! A přitom nic složitého! Děkuji velice autorce za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. Jsem moc ráda, že se Ti roláda povedla. V jednom z předchozích komentářů psala paní, že se ji roláda úplně rozpadla, tak jsem měla strach, aby se to někomu nestalo znova. Ale asi záleží na typu tvarohu, který se použije :-)

      Vymazat
  11. Odpovědi
    1. Ano, plech má klasickou velikost, ale tvaroh jsem nerozetřela až ke krajům. Nechte od krajů cca 2 cm místo :-)

      Vymazat
  12. prosím o radu...jsem trichu zmatená, který tvaroh a kolik mám použít do těsta a který do náplně? Děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v receptu je to napsáno. Do těsta se dává 200 g tučného tvarohu ve vaničce a do náplně patří 50 g odtučněného tvarohu a 200 g tučného tvarohu z vaničky :-)

      Vymazat
  13. Tak na tuto úžasně vypadající dobrotu jsem měla zálusk už nějaký ten týden, jen jsem čekala na tu pravou chvíli a ta právě přišla. Bohužel nevím jak je možné, ale v obchodě nebyl plnotučný tvaroh, použila jsem tedy ozkoušený tvaroh značky Milko,byl sice odtučněný, ale je dost hustý, plus jsem směs na těsto zahustila trochou kokosové mouky. Těsto se podařilo a náplň také. Do náplně jsem použila borúvky, které jsem pouze rozmačkala, aby to mělo ty pravé kousky ovoce. A mohu říct, že jsem nadšená..!!! užasná, rychlá, zdravá bašta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. Mám radost, že Vám roláda chutnala. S těmi borůvkami to muselo být úžasné ! :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku