Lehký zeleninový kuskus

Kuskus je jedna z mých nejoblíbenějších surovin. Mám ho pořád doma a neustále s ním experimentuji. Dá se připravit na tolik způsobů, že je člověk snad ani nikdy nevyčerpá. Nejraději mám ale kuskus jen se zeleninou, lehce orestovanou na olivovém oleji a s arabským kořením.

Budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 1 hrnek kuskusu
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 velká cuketa
  • 1 pórek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrubozrnná mořská sůl
  • arabské koření (já kupuji ve zdravé výživě)
  • čerstvá bazalka

Postup: Suchý kuskus nasypeme do mísy. Zeleninový vývar ohřejeme v hrnci a zalijeme jím připravený kuskus. Přikryjeme pokličkou a necháme vývar nasáknout do kuskusu. Cuketu oloupeme a nakrájíme na větší kostičky, pórek nakrájíme na kolečka. Na pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém orestujeme nakrájenou zeleninu. Orestovanou cuketu a pórek smícháme s kuskusem, ochutíme solí, kořením, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat. 


Dobrou chuť :-)

15 komentářů:

  1. To musí být moc dobré! :)

    MONČA

    OdpovědětVymazat
  2. Na kuskus nedám dopustit, mohla bych ho jíst pořád :))

    OdpovědětVymazat
  3. Kuskus je prostě geniální, jednoduchý a přitom tak chutný! :) Nejradši jej mám taky se zeleninou nebo s tuňákem!


    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tuňákem je taky super :-) Já ho mám ráda snad na všechny způsoby :-)

      Vymazat
  4. Kupovaný zeleninový vývar vidím v zavařovačce poprvé :D

    OdpovědětVymazat
  5. Kuskus mám ráda na všechny způsoby :)

    OdpovědětVymazat
  6. Udělala jsem si ho a byl výborný! :)

    OdpovědětVymazat
  7. mám také kus kus ráda, stejně jako bulgur, ten možná ještě raději. Prosím o radu - nakaždém obalu je návod jiný, poměr tekutina a kus kus a jiná doba odpočinku pod pokličkou. Skoro vždy ho mám doma pak takový "blemcavý, vodnatý", zase se bojím dáte té vody méně...dělám to podle obalu jeden díl kus kusu a dva díly horké tekutiny + deset minut, někde píší 5 minut stačí, někde je poměr 1:2, někde 2:3,někde dokonce 1:1, jak to udělat a jak postupovat, aby byl tzv "fluffy" :-) jak píší často na aj webech? Je třeba ho pak asi hned načechrat a rozhodit aby vyšla pára jinak se asi moc rozměkne ještě jak dojde? a jak vaříte ten bulgur? já ho vařím normálně cca deset minut jako rýži a přebytečnou vodu sliji, tam to je celkem bez problémů, ale četla jsem, že je lepší jej také zalít jenom...díky moc za rady, quinou jsem zvládla už docela dokonale a s kus-kusem si nevím rady :-D Miri

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, abych pravdu řekla, tak kus kus dělám od oka a vodu si neodměřuji. Raději dávám ale méně a podle potřeby pak vodu přidám :-) Ještě nikdy se mi nestalo, že bych ho měla "vodnatý". Bulgur také vařím stejně jako rýži. Ono to chce si to několikrát vyzkoušet a zjistit, jaké množství je nejlepší :-) S tím kus kusem vám bohužel neporadím ... dělám ho pokaždé jinak. Jak se mi zrovna zachce :-D

      Vymazat

 

Koupit kuchařku