Jednou jsem ve vegetariánské restauraci ochutnala výborný cuketový tatarák. Byl tak dobrý, že jsme si ho začali připravovat i doma. S opečenými toasty zachutná určitě i milovníkům masa. Doporučuji otevřít si k němu lahvinku něčeho dobrého, např. skvělé Prosecco Superiore Brut s pikantní a svěží chutí citrusových plodů a tropického ovoce. Myslím si, že k tataráku se báječně hodí.
Recept jsem připravila ve spolupráci s e-shopem GrillCentrum.cz.
Budeme potřebovat:
- 1 velká cuketa
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 vrchovaté lžíce kečupu (použila jsem kečup bez umělých konzervantů Fireland Foods)
- 2 lžičky hořčice
- sůl dle chuti (použila jsem vločkovou sůl Maldon)
- špetka červeného Kampotského pepře
- špetka uzené papriky
Postup: Cuketu omyjeme a na hrubém struhadle ji nastrouháme i se slupkou. Nastrouhanou cuketu přendáme do misky, osolíme a necháme ji "vypotit". Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu, vhodíme ji do pánve a necháme ji cca 5 minut dusit. Hotovou cuketovou směs ochutíme kečupem, hořčicí, uzenou paprikou, solí a pepřem. Podáváme s opečenými topinkami nebo toastovým chlebem.
TIP: pokud chcete pravou romantiku, mám pro vás tip na úžasnou svíčku WoodWick s vůní šťavnatých vánočních bobulí, smíchanou se špetkou hřejivého koření a esence ze jmelí. Díky jedinečnému praskajícímu knotu vykouzlí atmosféru hořícího krbu.