Nic vás při návratu z podzimní procházky nezahřeje tak, jako talíř husté polévky. A právě zelňačka je pro tento případ naprosto dokonalá. Díky kysanému zelí je nabitá spoustou vitamínů. Tradičně se připravuje s klobáskou, já jsem zvolila vegetariánskou verzi s uzeným tofu.
Budeme potřebovat (pro 4 osoby):
- 350 g kysaného bílého zelí
- ½ kelímku zakysané smetany
- 3 větší brambory
- 1 velká mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g uzeného tofu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hladkolistá petržel
Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme nakrájenou mrkev a rozetřený česnek. Ještě chvíli restujeme a poté zaprášíme uzenou paprikou a lžící mouky. Vše dobře promícháme a zalijeme vodou. Do hrnce přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, sůl a pepř. Vaříme do změknutí brambor. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme kysané zelí, uzené tofu a vaříme dalších 5 minut. Nakonec do polévky vmícháme zakysanou smetanu, podle potřeby dochutíme a podáváme.
Dobrou chuť :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat