Fermentovaná ovesná kaše s mangem

Fermentací (neboli kvašením) se jídlo stává stravitelnější a výživnější. V průběhu fermentace se vytvářejí vitaminy B, včetně kyseliny listové a rozkládají se hůře stravitelné složky potravin. V dnešním receptu jsem fermentovala ovesné vločky. Nejenže vločky přirozeně zesládnou, ale odpadne Vám také jejich zdlouhavé vaření.

Budeme potřebovat:

  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 3/4 hrnku vody 
  • hrst strouhaného kokosu
  • mango
  • nepražené kakaové boby (drcené)
  • lžička kokosového oleje

Postup: Vločky nasypeme do misky, zalijeme je stejným množstvím vody a při pokojové teplotě je necháme namáčet (nejlépe přes noc). Druhý den do kaše vmícháme lžičku kokosového oleje (kaše je pak krásně vláčná a voní kokosem) a na kostičky nakrájené mango. Před podáváním vše posypeme ještě strouhaným kokosem a nepraženými kakaovými boby. 


Dobrou chuť :-)

10 komentářů:

  1. A mohlo by se dát místo vody třeba mléko? :) :-o

    OdpovědětVymazat
  2. Ráno ozkoušeno...a...nikdy mi fermentovaná kaše nechutnala tak dobře...a ten nápad s kakaovými boby;-) díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! Já jsem si fermentovanou kaši taky oblíbila. Má vynikající chuť a ráno s ní není žádná práce :-)

      Vymazat
  3. Jí se teplá, nebo studená? Respektive ty vločky se nijak neohřívají?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaši můžete mírně ohřát, ale já ji jím i studenou. Záleží pouze na Vás :-)

      Vymazat
  4. I mně se více zamlouvá, když jsou lidé vegany. Moje dcera se totiž do tohoto stylu stravování dala teprve nedávno. Pravdou je, že na začátku jsem ji od toho odrazovala. Říkala jsem ji, že přece nemůže tohle udělat babičce. Babička totiž milovala čevabčiči a na svatbě mně předala rodinný recept. Dcera mi řekla, ať se s tím prostě smířím. Že už to vraždění nemůže vidět.

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku