Pages

20. 12. 2015

Vánočka

Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky (recept zde). Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít :-)

Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky (používám speciální mouku na kynuté těsto Babiččina volba)
  • 160 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • plátky mandlí 

Postup: Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme hotový kvásek. Zapneme robota a necháme ho vypracovat vláčné těsto. Před koncem hnětení přidáme rozinky a těsto necháme cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandličkami a pečeme ji v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 50 minut.





Dobrou chuť :-)

7 komentářů:

  1. vánočku miluju, těším se, až zase budeme doma péct ♥

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná! U nás dělá vánočku vždycky táta - jednu rozinkovou a s kandovaným ovocem, druhou "suchou" pro bráchu, páč roziny nesnáší :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Ty jo, tak taťka je šikovný. Já rozinky naopak miluji, bez nich by to nebyla vánočka :-D

      Vymazat
  3. Už mám vánočku podle Vašeho receptu v troubě a těším se, až si ji dám k snídani. Děkuji za recept. Natálie :)

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda, to musím zkusit. :) Už jsem párkrát vánočku zkoušela, ale nikdy to moc nedopadlo. No a od té doby, co se mi rozbil hnětač jsem se do toho znovu nepouštěla. Bez hnětače těsta se to těsto prostě připravuje špatně. Vidím to ale tak, že si letos koupím nový a dám vánočce ještě šanci.

    OdpovědětVymazat