Budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky (používám speciální mouku na kynuté těsto Babiččina volba)
- 160 g másla
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- hrst rozinek
- plátky mandlí
Postup: Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme hotový kvásek. Zapneme robota a necháme ho vypracovat vláčné těsto. Před koncem hnětení přidáme rozinky a těsto necháme cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandličkami a pečeme ji v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 50 minut.
vánočku miluju, těším se, až zase budeme doma péct ♥
OdpovědětVymazathttp://myway-tofitness.blogspot.cz/
Jojooo, vánočka na Vánoce prostě musí být!! :-)
VymazatKrásná! U nás dělá vánočku vždycky táta - jednu rozinkovou a s kandovaným ovocem, druhou "suchou" pro bráchu, páč roziny nesnáší :))
OdpovědětVymazatMoc děkuji :-) Ty jo, tak taťka je šikovný. Já rozinky naopak miluji, bez nich by to nebyla vánočka :-D
VymazatUž mám vánočku podle Vašeho receptu v troubě a těším se, až si ji dám k snídani. Děkuji za recept. Natálie :)
OdpovědětVymazatTo je skvělé! Tak mi pak napište, jak Vám chutnala :-)
VymazatParáda, to musím zkusit. :) Už jsem párkrát vánočku zkoušela, ale nikdy to moc nedopadlo. No a od té doby, co se mi rozbil hnětač jsem se do toho znovu nepouštěla. Bez hnětače těsta se to těsto prostě připravuje špatně. Vidím to ale tak, že si letos koupím nový a dám vánočce ještě šanci.
OdpovědětVymazat