Budeme potřebovat:
- 480 g špaldové mouky
- 150 g másla
- 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce BIO vanilkového cukru
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- hrst rozinek
- plátky kokosu
Postup: Z dvou lžic vanilkového cukru, droždí a trošky mléka si vyrobíme kvásek a necháme ho vzejít. Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, vejce, cukr, špetku soli, mléko a přidáme rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme hotový kvásek. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. Do těsta nakonec přidáme rozinky a necháme ho cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat. Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý :-) Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.
Dobrou chuť :-)
Mňamiiiiiii 😃
OdpovědětVymazatJoooo, škoda že už je skoro snězená :D ale určitě budu péct někdy další, tak ti kousek nechám :-)
VymazatVčera jsem vánočku upekla :) měla jsem obavy, že když bude jen z celozrnné mouky, tak bude špatně kynout, ale všechno se povedlo! Je to ta nejlepší vánočka, co jsem kdy jedla :)
OdpovědětVymazatVážně? To by mě nenapadlo upéct na velikonoce vánočku. Mám recept i na špaldový mazanec :-) Ale tak to jsem ráda, že chutnala :-)
VymazatVánočku můžu taky doporučit. Sladká tak akorát vůbec jí nic nechybělo. Akorát jsem se chtěla zeptat, kde jsem udělala chybu, když mi po vypnutí trouby a pootevření dvířek komplet spadla a stala se z ní placka
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda :-) To splasknutí vánočky může být z více důvodů. Buď byla vánočka špatně vykynutá, nebo je pečená moc prudce .. může to být i druhem mouky atd atd. To je těžko tahle říct :-/ .. mě se vánočka taky někdy nepovede, ale co, důležitá je přece chuť :-)
VymazatDobrý den, je prosím potřeba mít rozinky předem namočené např. v horké vodě? Může být špaldová mouka hladká z Lidlu (světle žlutý obal)? Děkuji moc. Je to moje první vánočka, tak snad se podaří 🙂
OdpovědětVymazatDobrý den, doporučuji rozinky namočit, ale není to nutné :-) A mouku můžete mít i hladkou. Držím palce, ať se vánočka podaří :-)
Vymazat