Švestkovo-makový krambl

Krambl (crumble) u nás doma připravuji často, protože je hrozně jednoduchý a moc dobrý. Skládá se vlastně pouze z ovoce a drobenky. Moc se mi líbí, že ovoce můžu obměňovat dle sezóny. Co zrovna roste, to můžete zužitkovat. A protože švestková sezóna je v plném proudu, rozhodla jsem se je využít :-) No a co se nejlépe hodí ke švestkám? Jasně, přece mák. No a tak vznikl tenhle chuťově dokonalý krambl plný šťavnatého ovoce a křupavé drobenky.

Budeme potřebovat (náplň):

  • cca 600 g švestek
  • 1/2 hrnku mletého máku
  • 1 lžička skořice
  • 1 panák rumu nebo Amaretta
  • švestkový sirup nebo jiné sladidlo (dle chuti)

drobenka:

  • 1/2 hrnku jemných ovesných nebo pohankových vloček
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 80 g rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
  • 2 lžíce medu nebo třtinového cukru
  • špetka soli
  • mandlové lupínky

Postup: Švestky rozkrojíme, odstraníme pecky a každou polovinu ještě rozpůlíme. Pokrájené švestky smícháme v míse s mletým mákem, skořicí, rumem nebo Amarettem, švestkovým sirupem a vše pořádně promícháme. Vzniklou směs rozprostřeme na dno zapékací misky. Misku vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme cca 20 minut. 

Mezitím si v další míse smícháme vločky, špaldovou mouku, rozpuštěné máslo nebo kokosový olej, med, špetku soli a pomocí rukou vytvoříme sypkou drobenku. Po dvaceti minutách zapékací misku vytáhneme a na ovoce rozprostřeme drobenku. Vršek posypeme mandlovými lupínky, misku vrátíme do trouby a pečeme dalších 20-30 minut. Drobenka by měla být upečena krásně dozlatova, ale pozor, ať se vám nepřipálí mandle.

Dobrou chuť :-)

0 komentářů:

Okomentovat

 

Koupit kuchařku