Mandlovo-borůvkové mléko s vanilkou

V poslední době jsem si velmi oblíbila domácí výrobu rostlinného "mléka". Zkoušela jsem jich už hodně, ale nakonec jsem si nejvíc zamilovala mandle. Napoprvé se vám možná bude zdát příprava mléka poněkud složitá. Pokud si ho ale jednou připravíte doma, už nebude chtít žádné jiné. Mandlovým mlékem navíc dodáte tělu cenné minerály, především vápník, draslík, hořčík a fosfor. Mléko můžete pít jen tak nebo si ho ochutit např. skořicí a medem. Já jsem pro dnešek zvolila borůvky v kombinaci s voňavou vanilkou.

Budeme potřebovat:

  • 200 g mandlí (použila jsem loupané, ale mohou být i neloupané)
  • 500 ml vody
  • hrst borůvek
  • 1 vanilkový lusk

Postup: Mandle vsypte do větší mísy, zalijte je vodou a nechte je nejlépe přes noc odstát. Druhý den mandle přesuneme společně s vodou do mixéru nebo food processoru a vše pořádně rozmixujeme. Vzniklou směs přecedíme přes gázu nebo sítko a získáme tak čisté mandlové mléko. Drť, která nám zůstala po mixování nevyhazujeme, ale můžeme ji použít např. při pečení do těsta. Tekutinu vrátíme zpět do mixéru, přidáme hrst borůvek, vanilkovou dřeň z lusku a znovu vše rozmixujeme. Hotové mléko skladujeme v lednici.


Dobrou chuť :-)

6 komentářů:

  1. Musí to být výborné! :) ale stejně asi zůstanu u chroupání syrových mandlí i borůvek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojooo, mandle a borůvky jsou samotné nejlepší. Ale já si tohle mléko přidávám ráno k vločkám je to mňam :-)

      Vymazat
  2. Mňam mňam :-) Taky furt plánuju domácí výrobu rostlinného mléka, ale nějak jsem k tomu furt nedostala :-D Tohle vypadá výborně.

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku