Květákové kari s kokosovým mlékem

Dnes mám pro Vás recept na nejdokonalejší květákové kari na světě. Jakmile si ho jednou zkusíte připravit, nebudete chtít už nikdy jiné. Základem dobrého kari je specifické koření a čerstvé suroviny. Toto jídlo se dá připravit na tisíc způsobů, ale kombinace květáku, cizrny, špenátu a kokosového mléka patří mezi mé nejoblíbenější.

Budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 1 menší květák 
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 na kostičky nakrájené mrkve (můžete použít např. i dýni nebo batáty)
  • 1 lžička thajské zelené kari pasty
  • 1 plechovka cizrny 
  • kokosové mléko
  • 1-2 hrsti listového špenátu
  • zelený hrášek 
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup: Na lžíci olivového oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Po chvilce přidáme kari pastu a necháme ji rozpustit. Do pánve přidáme květák rozebraný na růžičky, mrkev, kokosové mléko, cizrnu, římský kmín a vše zalijeme cca 1 hrnkem vody. Pánev přikryjeme poklicí a necháme probublávat, dokud nebude zelenina měkká. Ke konci vaření přidáme listový špenát, hrášek a vše necháme ještě chvilku provařit. Pokud se Vám omáčka bude zdát moc hustá, můžete přidat ještě trošku vody. Kari ochutíme podle potřeby solí a před podáváním ho můžeme dozdobit nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Podáváme s rýží nebo s libanonským chlebem.


Dobrou chuť :-)

14 komentářů:

  1. Vypadá to luxusně a velmi chutně! :)

    OdpovědětVymazat
  2. KArí je sázka na jistotu! Moc pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
  3. Kari zbožňuji :) ! Nejvíce mi chutná s krevetami a nedávno jsem zkoušela s lilkem a rajčatovou omáčkou a to byla taky skvělá kombinace :) !

    Míša - runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, lilek a rajčatová omáčka.. to muselo být božííí!!! :-)

      Vymazat
  4. Díky za recept, určitě vyzkouším. Ale řekla bych, že v uvedeném množství to asi nebudou jen dvě porce:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme to na dvě porce měli, u nás doma toho sníme hodně :-)

      Vymazat
  5. Dneska jsem uvařila, výborné! Cizrnu jsem použila namočenou, zelené kari jsem neměla (takže normální kari koření), listového špenátu trochu z mrazáku, půlku batátu a jednu mrkev, česneku jen trochu (víc doma nebylo...). Díky za recept! Můje ztvárnění viz https://www.instagram.com/p/BWpdu2LFtZ3/?taken-by=lenkakrivankova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem koukala na instagramu. Jsem ráda, že Ti kari chutnalo :-) Je to moje nejoblíbenější jídlo :-)

      Vymazat
    2. Mně chutnalo moc, a dneska jsem nabídla i manželovi a pochvalně mručel :) prý mohu občas "zařadit" :)

      Vymazat
  6. Vypadá to skvěle, ráda vyzkouším, ale chtěla bych se zeptat, kolik tam přijde toho kokosového mléka? Děkuju moc ;) Vendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já ho dávám většinou od oka. Ze začátku můžete dát půl plechovky (cca 200 ml) a pokud budete chtít kokosovou chuť ještě zvýraznit, můžete dát více.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za super rychlou odpověď :) to jsem přesně potřebovala takové množství někam udat, dělám polévku a zbude mi přes půl plechovky, tak to hned využiju ☺️��

      Vymazat

 

Koupit kuchařku