Mrkvovo-polentový koláč s brusinkami

Experimentování s bezlepkovými koláči a dezerty mě neskutečně baví. Ovšem když míchám dohromady všechny suroviny, není vždy jasné, jestli se výsledné dílo povede. O to víc jsem šťastnější, když se mi podaří upéct další bezlepkovou dobrotu. Tentokrát hraje hlavní roli mrkev a polenta.

Budeme potřebovat (na formu o průměru 23 cm): 

  • 200 g instantní polenty (v suchém stavu)
  • 100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 350 g mrkve
  • 4 vejce
  • 80 g brusinek nebo rozinek
  • 180 ml oleje (použila jsem řepkový)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • stévie (dle chuti)

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme ji nahrubo. K nastrouhané mrkvi přidáme polentu, ostatní suroviny a vše pořádně promícháme. Těsto vlijeme do kokosovým olejem vymazané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35-40 minut.

Dobrou chuť :-)

23 komentářů:

  1. Vypadá nádherně! Jenom bych se chtěla zeptat, jestli polenta má být uvařená nebo syrová :)
    without-chocolate.blogspot.comm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Polenta se do koláče přidává v suchém stavu, nevaří se :-)

      Vymazat
  2. Koláče s oříšky a mrkví mám moc ráda, jsou nádherně vláčné. A použít polentu je super nápad :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Toto je božský nápad - spojit polentu s mrkví a ořechy. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Před týdnem jsem byla na lyžích v Itálii a ochutnálavala jsem polentu na slano a moc mi nechutnala :D . Tak ji zkusím dát druhou šanci,koláč vypadá totiž skvěle :) !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polenta se musí umět udělat, jinak je bez chuti :-) Takže vyzkoušej a uvidíš, že si ji zamiluješ :-)

      Vymazat
  5. Vypadá krásně :) a ta kombinace mě láká.

    OdpovědětVymazat
  6. No takže je to jasný. Tvůj blog se zcela jistě stává mým nejoblíbenějším food blogem! Už mám od tebe uložených tolik receptů! :)) To zase musím zkusit! Hned zítra!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, tak to mě moc těší :-) Ten koláč byl takový můj hokus pokus .. ale vyšel :-D

      Vymazat
  7. Dobrý den. Jen pro jistotu ;)... je na tento koláč použita opravdu kukuřičná hrubozrnná mouka, ze které se polenta normálně ještě vaří nebo instantní polenta, která se jen zalévá vodou? Koláč vypadá velmi lákavě, tak abych ho nepokazila. Katka F.

    OdpovědětVymazat
  8. Koláč vypadá nádherně. Poněkud mě mrzí, že nevidím průměr formy...;)!

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá výborně... trochu jiná otázka, vím že vajíčka sou asi zásadní, přesto dala by se dát alternativa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu nevím :-( Bez vajec jsem to nezkoušela, takže Vám nemohu poradit. Možná by to mohl nahradit banán, ale za výsledek neručím.

      Vymazat
  10. Já dala místo vajec 2 banány a koláč byl skvělý :)

    OdpovědětVymazat
  11. kdybych dala místo stevie cukr - kolik tak? podle ingredienci bych dala tak jen 50 g mrkev je sladká rozinky taky...a hodil by se navrch taky tvarohový krém jako u mrkvového dortu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží, měla jsem různé druhy stévií a každá sladila trošku jinak. Myslím si, že těch 50 g je docela dost. Ale každý máme jiné chutě, já třeba moc nesladím. Tvarohový krém dát klidně můžete :-)

      Vymazat
  12. a ještě jeden dotaz, nedávnou jsem zkusila domácí polentu - nemáte tip, jak ji udělat a použít, aby se dala použít jako základ pro bezlepkový nepečený dort? díky Miri :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel netuším, co myslíte tou domácí polentou? Koupila jste v obchodě instantní polentu nebo obyčejnou kukuřičnou mouku?

      Vymazat
  13. Už se moc těším až někdo přijede k nám na narozeniny a já mu oznámím jak na tom je vlastně meloun kalorie. Hodně lidí totiž tohle ovoce jí a nemá ani nejmenší ponětí o tom jaká je skutečná energetická hodnota obsažena v tomto bájném ovoci, víme?

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku