RAW kuchařka

Raw food, neboli syrová strava začíná být v poslední době čím dál více rozšířenější a i u nás se těší mnoha obdivovatelům. V knihkupectví seženete spoustu knih zabývající se právě syrovou stravou. A protože v prosinci 2015 vyšla v nakladatelství ANAG zbrusu nová RAW kuchařka, ráda bych Vám ji dnes představila.


Stále více lidí nachází cestu k živé stravě, která dodává energii, posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu pleti, snižuje váhu a pomáhá udržet štíhlou linii. K dispozici máme obrovské množství jídel a způsobů zpracování syrových potravin, na nichž lze postavit trvalý způsob stravování, aniž bychom museli shánět obtížně dostupné suroviny a potřebovali hodiny na přípravu či speciální vybavení.

Autorkou knihy RAW kuchařka je Dunja Gulin (www.dunjagulin.com). V rodném Chorvatsku vystudovala školu přírodní kuchyně. Sedm let vedla v Záhřebu kurzy vaření a působila jako šéfkuchařka. Postupně vytvořila vlastní kulinářský styl spojující tradiční kuchařské postupy s novými stravovacími trendy. Podílela se na vzniku mnoha kuchařských knih o zdravém vaření a je autorkou populární knihy o veganských snídaních.


CO JE RAW? 

Raw neboli živá strava je strava nevařená, v původním stavu, nezpracovaná a nerafinovaná. Protože jsou nevařené potraviny až do okamžiku pozření živé, poskytují nám životodárnou energii, která upevňuje zdraví, dodává sílu a odolnost. Živé potraviny obsahují enzymy a vitamíny, které působení vysokých teplot ničí. Chceme-li tedy zachovat všechny živiny, je potřeba dodržovat "pravidlo" raw stravy a nezahřívat pokrmy nad 40 až 47 °C.

POMŮCKY DO KUCHYNĚ

Ne každý si může dovolit kupovat drahé kuchyňské vybavení. Proto se autorka knihy rozhodla, že vytvoří takové recepty, u kterých žádné speciální vybavení potřebovat nebudete. Zapomeňte na sušičku, spiralizér, klíčidlo nebo odšťavňovač. Tyto pomůcky jsou sice užitečné, avšak při přípravě pokrmů v knize nejsou nezbytné. Základem pro Vás bude kvalitní nůž, kuchyňský robot a vysokorychlostní mixér.


ZÁKLADNÍ ZPŮSOBY PŘÍPRAVY

Při přípravě živé stravy se často používají postupy, které zajišťují pestrost, zlepšují stravitelnost a zvyšují nutriční hodnotu. V knize jsou proto dokonale popsány základy klíčení, máčení, fermentace, odšťavňování a sušení. Jakmile si tyto způsoby přípravy osvojíte, bude pro Vás příprava raw receptů úplná hračka.


RECEPTY

Nejrozsáhlejší částí celé knihy jsou samozřejmě recepty. Ty jsou přehledně rozděleny do několika částí - nápoje, snídaně, saláty, polévky, hlavní jídla, svačiny a dezerty.

Recepty jsou jednoduché a z dostupných surovin. Základem jsou ořechy, semena, oleje, sušené a čerstvé ovoce a zelenina, obilné klíčky, luštěniny, sirup z agáve a další cenné superpotraviny. Připravit si můžete například netradiční raweganskou "paellu", banana split s ostružinovou zmrzlinou nebo dokonalé dýňové lasagne.

Nedílnou součástí celé kuchařky jsou také nádherné fotografie, jejichž autorkou je uznávaná Kate Whitaker (http://www.katewhitaker.co.uk).

Tato raw kuchařka je skvělou příručkou pro všechny, kteří se chtějí o syrové stravě dozvědět více. Seznámíte se s netradičními pokrmy, surovinami a obohatíte tak svůj jídelníček. A i když živou stravu vyzkoušíte jen občas, překvapí Vás, jak dobře se po ní budete cítit.

Kniha vyšla v nakladatelství ANAG a za 179,- Kč si ji můžete zakoupit ZDE.


8 komentářů:

  1. Páči sa mi :-)Ďakujem za recenziu.

    OdpovědětVymazat
  2. Doporučuji shlédnout toto video. Nic nevnucuji, ale je dobré v dnešní době vědět o věcech z obou stran. https://www.youtube.com/watch?v=caS_F0ekrrE

    Jinak super blog! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, tak to vypadá skvěle! Díky za tip. Raw kuchyň bych už dlouho ráda vyzkoušela. Docela mě těší i to, že na to není potřeba nic speciálního. Robot i mixer mám, jen teda ty nože, které doma mám už nepatří mezi nejostřejší. Chtělo by to asi pořídit nějaký brousek a zas je po dlouhé době nabrousit.

    OdpovědětVymazat
  4. No jéjé, my jsme si nedávno vybavovali kompletně novou kuchyň a musím říct, že je to opravdu suprový vánek do našeho bytu. Už se moc těším na to, co budu dělat v té kuchyni za RAW bomby!

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem nikdy podle žádné kuchařky nevařila, ale todle mě docela láká :-) . Ráda bych změnila naše stravování, ale nevím, jak začít. Bojím se, že ta jídla budou náročná na přípravu. Sice mám v kuchyni profi gastro vybavení z https://www.atfornax.cz/ , ale úplně samo nedokáže vařit :-D .

    OdpovědětVymazat
  6. Miluji ovocné pokrmy. Jsou nejen chutné, ale i zdravé. Doporučuji všem.

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku