Jahelník s ovocem

Už dlouho mám doma jáhly, ze kterých jsem se chystala upéct jahelník. Je to takový typicky podzimní recept s vůní skořice a medu. Do jahelníku můžete dát v podstatě jakékoliv ovoce, které máte rádi. Já jsem zvolila blumy z farmářských trhů :-) Ráda peču z netradičních surovin (to už jste si u mě na blogu mohli všimnout) a proto dnešní recept nebude výjimkou. Moučník bez mouky, to je přesně to, co miluji. Jahelník si nejlépe vychutnáte ještě teplý se lžičkou zakysané smetany a horkým kakaem.

Budeme potřebovat: 

  • 300 g jáhel (v suchém stavu)
  • 200 ml vody
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)
  • hrst rozinek
  • 1 lžíce skořice
  • hrst nasekaných oříšků
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Postup: Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí. 

Poznámka: Pro pečení jsem použila obdelníkovou formu KitchenAid 23x33x5cm



Dobrou chuť :-)

11 komentářů:

  1. Jáhly jsou mou velmi oblíbenou surovinou a receptů na jáhelník jsem viděla už spousty, ale nikdy jsem se do něj skutečně nepustila! No, myslím, že je na čase to změnit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď je ten pravý čas. Není to nic složitého a výsledek Tě fakt mile překvapí. Navíc je moc dobrý :-)

      Vymazat
  2. Vdaka tebe sme objavili pšeno, takze toto urcite vyskusam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej. Uvidíš, že Tě nadchne :-)

      Vymazat
  3. huráá! Ďakujem za recept, konečne využijem jáhly čo mám v skrinke odložené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :-) Pak dej vědět, jak Ti chutnal :-)

      Vymazat
  4. Paráda!!! Znám tě z Topek??

    OdpovědětVymazat
  5. Velká inspirace u vašich receptů! vypadají tak hezky a i zajímavě. A zároveň jsou vhodné některé pro celiaky a jsou zdravé což mě velmi nadchlo. Přeji mnoho úspěchů a dobrého pečení! Dnes budu tento jahelník dělat poprvé, snad se povede. :'))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :-) Snažím se vymýšlet recepty bez mouky a nahrazovat ji jinými surovinami :-) A taky to musí být samozřejmě zdravé. Tak držím palce, ať se všechno povede!

      Vymazat
    2. Nemáte zač vůbec, to já děkuji že mám takovou inspiraci. :')) Už je v troubě a krásně to tu začíná vonět!

      Vymazat

 

Koupit kuchařku

mytaste.cz

myTaste.cz