Ovládněte svůj metabolismus

Do mé sbírky kuchařek přibyla další kniha, a proto jsem se rozhodla napsat Vám o ní malou recenzi. Jak už název článku napovídá, jedná se o knihu "Ovládněte svůj metabolismus + kuchařka", jejíž autorkou je známá americká osobní trenérka Jillian Michaels. Tu snad ani není potřeba více představovat. Její videa a cvičební programy motivují mnoho sportovců po celém světě a řada fitness nadšenců cvičí právě podle ní. Jillian ale není jen trenérka, je také autorka několika knih o hubnutí a zdravém životním stylu. A na jednu takovou knihu se dnes společně podíváme.


OVLÁDNĚTE SVŮJ METABOLISMUS

Jillian se k napsání knihy rozhodla ve chvíli, kdy se nekonečnými dietami snažila co nejvíce zhubnout. Dřív si myslela, že je to jednoduché - čím víc jíme, tím jsme tlustější. Opak je ale pravdou. A až jí bylo třicet, uvědomila si, jak moc se mýlila. A tak vznikla kniha, která je vlastně takovým manifestem, jejíž cíl je porazit obezitu, nemoci a předčasné stárnutí. Kniha se okamžitě stala bestsellerem. Z celého světa přicházely dopisy lidí, kteří se řídily jejími pravidly a teď se s nadšením chtěli podělit o svůj vlastní příběh úspěchu. Jillian Vás v knize naučí, která jídla můžou úžasně ovlivnit Vaše celkové zdraví - duševní i fyzické, a jak to udělat, aby skvěle chutnala.


VAŠE BIOCHEMIE A VY

Celá kniha je rozdělena do několika teoretických částí. V první části s názvem "vaše biochemie a vy" je vysvětleno, co za biochemické procesy se dějí ve Vašem těle a jaké klíčové hormony ovlivňují Vaši váhu, imunitu nebo např. stárnutí. Rovnováha hormonů je totiž jako hudba hraná orchestrem. Pokud je rozladěný jeden nástroj, celá symfonie zní hrozně. Celkem je v této části podrobně popsáno 12 hormonů od inzulinu, přes hormony štítné žlázy až po méně známé hormony jako leptin a ghrelin. A ačkoliv se tato část může zdát méně záživná a nudná, rozhodně doporučuji si ji přečíst. Dozvíte se totiž řadu užitečných informací a možná konečně přijdete na to, proč se Vám nedaří zhubnout.
ŽIVINY A SÍLY

Chcete vědět, jaká jídla obnoví a podpoří  každou buňku tak, aby Vaše tělo pracovalo pro vás na ne proti vám? Proč je dobré jíst česnek nebo proč patří mandle mezi nejlepší ořechy? V této kapitole se to dozvíte. Jillian sepsala seznam deseti skupin potravin obsahujících živiny síly, které byste měli jíst co nejčastěji. Buďte na své tělo hodní a ono bude hodné na Vás.


KRÁTKÝ POHLED NA DIETU

V této části se Jillian zaměřuje na tři hlavní principy diety: odstranění  nekvalitních potravin (ztužené tuky, umělá sladidla, glutamáty apod.), obnovení čistých a celých potravin a nastolení opětovné rovnováhy (kdy, co a jak jíst). Pokud budete dodržovat tyto zásady, nemůžete udělat chybu.

OVLÁDNUTÍ PROSPĚŠNÝCH ÚČINKŮ NA ZDRAVÍ

Všechny recepty v kuchařce jsou sestaveny nejen tak, aby jídla skvěle chutnala, ale také aby Vám pomohla žít co nejdravěji. Jillian proto vytvořila systém, který Vám pomůže rozpoznat prospěšné účinky na zdraví a specifické potraviny v receptech. U každého receptu tedy najdete informaci o tom, jaký účinek dané jídlo má (např. proti rakovině, pro zdravé srdce, proti zánětům apod.).
JÍDELNÍČKY

Poslední kapitolou první části knihy jsou jídelníčky. Abyste mohli ovládnout svůj metabolismus, musíte nějak začít. Proto zde najdete vytvořený jídelníček na sedm dní. Je založen na zhruba 1200 kaloriích za den a kalorickém poměru 40% uhlohydrátů, 30% tuků a 30% bílkovin.

RECEPTY

V knize najdete více než 125 receptů, díky kterým zvýšíte příjem živin a ztratíte na váze. Ty jsou klasicky rozděleny do několika částí (snídaně, polévky, saláty a sendviče, hlavní jídla, vegetariánská jídla, přílohy, svačiny a dezerty). U každého jídla jsou uvedeny i výživové hodnoty (kalorie, tuky, bílkoviny, uhlohydráty a množství sodíku). Všechny recepty jsou jednoduché, obsahují minimum surovin a na jejich příprava Vám nezabere více než 30 minut.

ZÁVĚR

Mě osobně kniha velmi zaujala. Poctivě jsem si ji přečetla od začátku až do konce. Jsou v ní opravdu zajímavé a užitečné informace a pro věčné dietáře by tato kniha mohla být konečně návod na to, jak se zbavit přebytečných kil a dosáhnout své vysněné váhy. Recepty jsou nejrozsáhlejší částí celé knihy, a proto mě nejvíc mrzí to, že neobsahují žádné fotografie. Přece jenom, kuchařka je hlavně o fotografiích a všichni víme, že jíme hlavně očima. Některé suroviny v receptech jsou méně dostupnější jako např. zelená papája, mořské řasy, mušle apod. Pokud si ale s receptem vyhrajete a nahradíte suroviny jiným ingrediencemi, určitě se nic nestane a jídlo bude výborné i tak.

Kniha vyšla v nakladatelství ANAG a pokud Vás zaujala stejně jako mě, můžete si ji za 322,- Kč zakoupit ZDE




12 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. No jasně :-) Klidně si můžeš půjčit i další knížky :-)

      Vymazat
  2. Tyjo, tak teď jsi mi nasadila brouka do hlavy :D kuchařky moc nemusím, většinou si hledám recepty na netu a nemám ráda takové to "systematické vymetání hlavy" těmi dietářskými knížkami. Ale Jillian mi přijde docela fajn a vypadá to, že to má hlavu i patu :D tak o ní budu přemýšlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, abych pravdu řekla, já mám doma spoustu kuchařek, ale taky většinou hledám inspiraci na netu :-) Ale tahle kniha není o "vymetání hlavy". Je napsána fakt hezky a srozumitelně. No když tak si ji prolistuj třeba někde v knihkupectví a uvidíš :-)

      Vymazat
  3. tahle kniha vypadá hodně zajímavě určitě až budu v nějakém knihkupectví tak se na ní zajdu podívat a vypadá že se mnou i odejde domu :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se na ní mrkni, je zajímavá a recepty jsou taky super :-)

      Vymazat
  4. Zaujali ma informacie o knihe, rada by som po nej siahla. Mam ale glutenovu intoleranciu a nerobi mi dobre sladke mlieko. Su recepty v knihe vhodne pre mna aj tak? Som skor bielkovinovy typ.Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v knize převládají recepty na maso, ryby, zeleninu, luštěniny apod. Lepek a laktóza nebo recepty s mlékem v knize snad vůbec nejsou, takže si myslím, že kniha by byla pro Vás jako dělaná :-)

      Vymazat
  5. Vdaka za informaciu. Prajem krasny den a vela uspechov.

    OdpovědětVymazat
  6. Este by som sa rada spytala, na nete som nasla knihy Ovladnite svoj metabolizmus a Ovladnite svoj metabolizmus kucharka. Su v tej druhej-kucharke aj zaklady z tej prvej? Teda ci postacuje kupit kucharku pre ziskanie zakladnych informacii o cinnosti tela? Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle recenzi, kterou jsem psala, tak je na knihu "Ovládněte svůj metabolismus + kuchařka". Je to rozšířený díl, který obsahuje všechny informace z prvního dílu a navíc právě ty recepty. Takže doporučuji určitě koupit si druhý díl i s kuchařkou :-)

      Vymazat
  7. Tím že jsme celý únor strávili na horách v Itálii a nejenom jsme tam lyžovali, dokonce jsme i chodili po horách na túry a nebo jsme prostě a jednoduše cvičili bříško, tak nám doma najednou BMI kalkulačka ukázala moc super hodnoty. Myslela jsem si jak zhubnu více doma, ale v zahraničí to je lepší.

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku