Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou

Na dovolené v Paříži jsem si zamilovala jejich slané koláče neboli quiche, které se prodávaly na každém rohu. Na těchto koláčích je úžasné to, že si je můžete připravit v podstatě s čímkoliv, co máte rádi. Já jsem pro dnešek zvolila karamelizovanou cibulku. Její sladká chuť ve spojení s fíkovým balzamikovým krémem je prostě neodolatelná. Koláč zmizel rychlostí blesku a proto doporučuji upéct ho rovnou z dvojité dávky.

Budeme potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 180 ml vlažné vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta
  • 4 červené cibule
  • 4 vejce
  • 50 ml mléka
  • sůl

Postup: Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a trochu cukru. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát. Po 10ti minutách do kvásku vsypeme mouku, sůl a přidáme lžíci olivového oleje. Vypracujeme hladké těsto a vytvoříme bochánek. Ten necháme v míse, přikryjeme ji utěrkou a opět necháme cca 30 minut odpočinout. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku. Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme cibuli nakrájenou na plátky a necháme ji restovat. Jakmile začne cibule hnědnout, přidáme třtinový cukr, balzamikový krém a restujeme cca 5 minut, dokud nezačne cukr karamelizovat. Cibuli odstavíme z plotny. Vykynuté těsto rukou vtlačíme do vymyzané koláčové formy a prsty vytvarujeme okraje. Na těsto rozprostřeme zkaramelizovanou cibuli. Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a vlijeme na koláč. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů, cca 20 minut.



Dobrou chuť :-)

6 komentářů:

  1. Včera jsem se vrátila z Paříže a objevila tento recept :D Quiche už jsem také pekla, ze špaldové mouky je základ koláče vynikající! S karamelizovanou cibulkou určitě vyzkouším! Díky za inspiraci a hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, já bych se tam zase hned vrátila. Taky jsem tam ujížděla na Croque Monsieur, na ten se taky chystám :-) Karamelizovaná cibulka je vynikající, tak doufám, že Ti bude chutnat :-)

      Vymazat
  2. Croque Monsieur je docela bomba :D Ale za zkoušku by to stálo a za víkendové zhřešení také :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    můžu místo špaldové mouky použít celozrnou žitnou? :)
    Díky,
    jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tou žitnou moukou si nejsem moc jistá. Aby to těsto nebylo moc hutné. Žitná se hodí spíš na pečivo, housky, chléb atd. Můžeš to zkusit, ale neručím za výsledek :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku