Snídaně trochu jinak - kuchařka

Dnešní článek bude více povídací, ale nebojte, o recept určitě nepřijdete. Chtěla bych Vám totiž představit novou kuchařku s názvem "Snídaně trochu jinak", jejíž autorkami jsou Jana Dell Plotnárková a Žaneta Kremsa.


Holky se seznámily v Kataru, kde si Žaneta všimla, jak si Jana opatrně vybírá, co si dá na talíř. Asi rok na to měla Žaneta cestu přes Singapur a protože tam Jana zrovna pobývala, rozhodly se sejít. No a o další rok později vznikl nápad založit stránky Živé kultury. Od té doby si pravidelně píší emaily a občas se také navštíví. Všehovšudy se viděly asi tak pětkrát. To jim ovšem nezabránilo ve splnění jejich snu.

Počáteční úmysl byl udělat na Facebooku akci, kde budou autorky po dobu jednoho měsíce vkládat fotky svých snídaní. Nakonec se ale rozhodly vydat rovnou elektronickou kuchařku. A jejich rozhodnutí bylo trefou do černého. Kniha Vás totiž nadchne nejen originálními recepty, ale i nádhernými fotkami.

Celá kuchařka je sestavena v souladu s principy stravování podle diety GAPS nebo Paleo. A co to tedy vlastně je?

GAPS je zkratka pro dietu, nebo nechceme-li to přímo nazývat dietou, můžeme jen říci speciální způsob stravování. V angličtině zkratka GAPS doslova znamená GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME, což při překladu do češtiny popisuje to, že naše střevní flora, tedy bakterie které máme ve střevech, má obrovský vliv na stav naší psychiky a může přímo či nepřímo ovlivňovat náš celkový zdravotní stav. V praxi to tedy znamená, že stav našeho zažívacího systému je v podstatě klíčovým bodem našeho zdraví.

PALEO je životní styl, založený na stravovacích návycích našich předků, z doby paleolitu. V tomto období člověk neznal zemědělství a živil se potravinami, které byly v té době k dispozici. Paleo strava je vyvážená, bohatá na kvalitní zdraví prospěšné potraviny. Konzumují se zde různé druhy masa, mořské plody, vejce, zelenina, ovoce, houby, ořechy a semena. Jídelníček se skládá převážně z ⅔ rostlinného původu a z ⅓ z živočišného původu. Klade se zde důraz na kvalitu potravin. Upřednostňuje se maso od dobytka paseného na trávě, mořské plody z volného moře, ryby ze svých přirozených vod, lokální bio ovoce a zelenina. Je důležitá rozmanitost, pro pokrytí největšího rozsahu živin. Vybírají se tedy různé barvy ovoce a zeleniny a ze zvířat se jí všechny části, včetně vnitřností.


Obě diety jsou přirozeně BEZLEPKOVÉ a vrací se k tradičnímu způsobu stravování.

Určitě se ptáte, proč zrovna snídaně. Pro většinu lidí, kteří se začínají stravovat podle protokolu GAPS je právě snídaně tím nejproblematičtějším jídlem dne. V kuchařce je proto kladen velký důraz na rozmanitost jídel. Najdete v ní velký výběr sladkých, vaječných, masových ale i zeleninových snídaní.

Příprava všech jídel je velice jednoduchá. Ve všech receptech je totiž jako odměrka použit hrnek. Ten má každý z nás doma a proto při vaření nemusíte nic složitě vážit a odměřovat. Součástí kuchařky je také tematický obsah vhodný např. pro alergiky. Naleznete zde 17 receptů bez použití vajec, 13 bez použití ořechů a 33 receptů bez použití mléka.
Každou stránku doprovází nádherná fotografie a už jen při pohledu na ni Vás přepadne nepřekonatelná chuť si něco uvařit. U receptů najdete také počet porcí a dobu přípravy jídla.

Co mě na kuchařce nejvíc baví je to, že jídla jsou připravena z dostupných surovin. Máte chuť na smoothie? Tak si jednoduše skočte do obchodu pro ovoce a za chvilku ho máte hotové.

Co říct tedy na závěr? Pokud milujete rozmanitou kuchyni, jednoduché recepty a nebaví Vás snídat každý den to samé, doporučuji si ji určitě pořídit. A nemusíte ani nikam chodit. Jednoduše si ji objednáte z pohodlí domova, je totiž elektronická.

Stačí jeden klik ZDE a může být Vaše :-)

2 komentářů:

  1. týjo, po té se musím kouknout :))

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš se nikam koukat, stačí si ji objednat přes net :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku