Budeme potřebovat:
- 1 menší květák (cca 800 g)
- 3 vejce
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1/2 hrnku kakaa
- 1 banán
- 1/2 hrnku mléka
- stévie nebo třtinový cukr (dle chuti)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- strouhaný kokos (na vysypání formy)
- kokosový olej (na vymazání formy)
Postup: Květák očistíme a rozebereme ho na růžičky. Ty pak vložíme do mixéru nebo food processoru a vše rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme všechny ostatní suroviny kromě kokosu a kokosového oleje a znovu vše rozmixujeme na hladké těsto. Pokud by se Vám těsto zdálo moc husté, přidejte ještě trochu mléka. Formu (použila jsem obdelníkovou 23x33x5 cm) vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 25-30 minut.
Dobrou chuť :-)
Ahojky, prosím Tě, ten květák se nevaří?
OdpovědětVymazatNevaří, on se dopeče až v troubě :-)
VymazatZnám pečení s cuketou, ale s květákem to zní také zajímavě :) krásné fotky :) T.
OdpovědětVymazatDěkuji :-) Z cukety peču taky moc ráda, pak jsou ty moučníky takové hezky vláčné, stejně jako z květáku :-) Pekla jsem už i fazolové brownies, experimentovat se dá se vším.
VymazatNo tak to je další boží recept, který od tebe musím vyzkoušet - asi ho upeču ještě dneska (mimochodem, velké úspěchy sklízím s pečenými batáty a riccotou s petrželkou a buráky! :) ). Jen mě napadlo, co myslíš, kdybych místo mléka dala kefír? Mám tu jedno, které by potřebovalo zpracovat. Jen si říkám, že tyhle kysaná mléka jsou hustá, tak aby to pak místo vláčné nebo hutné... :/
OdpovědětVymazatMoc děkuji :-) Pečené batáty jsou výborné, viď? Taky jsem si je oblíbila. S tím kefírem nevím, on má přece jenom trošku nakyslou chuť a to by nemuselo dělat dobrotu. Ale záleží to na tobě, konzistenci to rozhodně neublíží :-)
VymazatTak to dám raději mléko. Chtěla jsem se právě poradit. Děkuji. :) Jako pečené batáty jsou naprosto boží! Jednoduchý jak facka a strašně dobrý! Každá návštěva, která je u nás měla, tak byla nadšená.:)
VymazatTo je dokonalý nápad s tím květákem :) to by mě nikdy nenapadlo :D
OdpovědětVymazatcara-carob-cooking.blogspot.com
Brownies už jsem pekla mnoho a nejvíce miluju to z batátů ! Upéct ho z květáku by mě opravdu nikdy nenapadlo, ale vypadá moc dobře,tak snad ho co nejdřív vyzkouším :)
OdpovědětVymazathttp://runeatandtravel.blogspot.cz/
To já jsem zase nezkoušela ještě batátové brownies :-) Ale z květáku to někdy vyzkoušej, fakt je to moc dobré :-)
VymazatTy jo, asi zítra vyzkouším... Dá se místo mouky použít rozmixovaný strouhaný kokos (vím, že to je něco jiného)? Zdá se mi zbytečně drahá v obchodu. Na kokosový olej mrknu, nějaký tip na e-shop? :-) Děkuji moc za super recept!
OdpovědětVymazatTyjo, tak to s tím kokosem nevím. Přece jenom kokos dost vsakuje tekutiny, takže by se brownies taky nemusely podařit :-( Ale chce to vyzkoušet. Já myslím, že by se moc drobily. Jinak pohanková mouka stojí ve zdravé výživě asi 20,- Kč :-) Kokosový olej kupuji buď v DM nebo taky ve zdravé výživě.
VymazatMám doma uvařený květák, šlo by to i z něj, že by se to třeba peklo kratší dobu? :) Moc ráda bych to vyzkoušela, vypadá to božsky!
OdpovědětVymazatUrčitě by to šlo i z uvařeného květáku, ale jak píšete, chce to zkrátit dobu pečení :-)
VymazatZlatíčka a kdybych použila brokolici místo květáku???
OdpovědětVymazatTo si nejsem jistá, asi by to nebylo moc dobré.
Vymazat:) děkuji za odpověď
VymazatDnes jsem pekla - přidala jsem do těsta nasekanou bílou čokoládu a kokos. Po upečení jsem polila čokoládovou polevou a posypala zdobením. S manželem si oba mlaskáme, díky za inspiraci. :)
OdpovědětVymazatNo teda, takové vylepšení jo? To je super, jsem ráda, že Vám chutnalo :-)
VymazatBombastické brownies! Nikdo nepoznal, že je v nich květák, takže hlásím úspěch ;-) Použila jsem, pravda, jen půlku květáku, trochu víc mouky a místo banánu rozmixované datle... Akorát vláčný, nepůsobil nedopečeným dojmem, hodnotím na jedničku :-)))
OdpovědětVymazatTak to mám velkou radost, že měl recept úspěch :-)
Vymazat