Před několika lety jsem byla na dovolené ve Španělsku moc se mi tam líbilo. Zamilovala jsem si jejich bohatou historii, krásnou přírodu a hlavně španělskou kuchyni, která je velice rozmanitá. Určitě bych se do Španělska chtěla zase jednou podívat a to se mi díky e-shopu eDelikatesy.cz letos alespoň napůl splnilo :-) Na terase jsme si s přítelem udělali takovou malou degustaci. Díky balíčku se španělskými dobrotami jsem mohla opět na chvilku nasát atmosféru místních hospůdek a barů, kde si na zahrádce vychutnáváte tapas a popíjíte vychlazenou Sangrii :-)
Pro španělskou kuchyni je typická sušená šunka Jamón Serrano z vepřové kýty. Název serrano vypovídá o druhu prasete, ze kterého byla šunka vyrobena - tedy z bílého domácího prasete. V balíčku jsme mohli ochutnat šunku Jamon Serrano Gran reserva, která zraje 22 měsíců. Šunku si můžete vychutnat jen tak samotnou nebo například s cukrovým melounem.
Z masa nesmí chybět ani tradiční španělský salám Fuet iberico vyrobený z masa iberských vepřů, kteří jsou speciálně krmeni žaludy. Říká se, že tuk iberského prasete je pro lidský organismus velice zdravý. Odborníci jej přirovnávají např. k olivovému oleji. Doporučuji nechat ho před konzumací min. 20 minut v pokojové teplotě a pak ho nakrájet na plátky. Jen tak si užijete tu pravou chuť.
Španělsko je také zemí sýrů a každý si tam určitě přijde na své. Můžete ochutnat sýry z ovčího, kozího nebo kravského mléka. My jsme měli v balíčku dva sýry z ovčího mléka. Sýry miluji, takže jsem byla moc zvědavá, jak budou chutnat. Ovčí sýr Idiazabal Ahumado se vyrábí z nepasterizovaného mléka. Má vysoký obsah tuku a úplně se rozplývá na jazyku. Ovčí sýr Idiazábal s černým lanýžem je tvrdý sýr s tenkou žlutou kůrkou. Má suchou strukturu, ale nedrobí se. Musím říct, že lanýže jsem v sýru nijak necítila, ale to možná jen proto, že vlastně ani nevím, jak takový lanýž chutná :-) Každopádně oba sýry byly opravdu vynikající a moc jsme si na nich pochutnali.
K salámkům a sýrům jsme si otevřeli skleničku velkých oliv odrůdy Gordal. Španělské olivy jsou jedny z nejlepších a to se u těchto oliv potvrdilo. Musím říct, že tyhle olivy jsou asi jedny z nejlepších, které jsem kdy jedla a to vážně nekecám! Celá sklenička zmizela za pár minut :-) Navíc nemají pecku, což mi u oliv maximálně vyhovuje.
Jaké by to bylo zobání bez nějakého pečiva. Připravila jsem opečenou bagetku s olivovým olejem a navíc jsme měli možnost vyzkoušet i ručně vyráběné pšeničné tyčinky s mořskou solí. Tyčinky jsou opravdu dlouhé, takové jsem ještě nikde neviděla. Hezky křupou a skvěle tak doplnily ostatní delikatesy.
Na chipsy s bílým lanýžem už nezbylo místo, ale otevřeli jsme si je večer u televize a litovala jsem, že nemáme větší balení. S našimi českými brambůrky se tyhle chipsy nedají srovnávat. Kombinace mořské soli a bílého lanýže nejde popsat, tu musíme prostě vyzkoušet.
No a jako třešnička na dortu doplnila celou naši degustaci španělská Sangria. Na dovolené ve Španělsku jsme ji popíjeli ve velkém. Zkoušela jsem ji pak připravit i doma, ale nechutnala tak dobře, jako tahle. Kromě ovoce a cukru v ní najdete červené víno a brandy. V balíčku jsme měli Sangrii z červeného vína a Sangrii z bílého vína. Kdyby nebyla ledově vychlazená, řekla bych, že piji vánoční punč. Opravdu chutná podobně. Kdo má rád sladké pitíčka, určitě si přijde na své. Na ozdobu můžete do sklenice přidat i nakrájené kousky pomerančů nebo jiného ovoce.
Tímto bych chtěla poděkovat e-shopu eDelikatesy.cz, že jsme díky nim mohli doma ochutnat kousek Španělska :-)