Lískooříškový krém

Tento lískooříškový krém jsem připravovala podle knihy "Sladká Rawmance". Je to vlastně taková zdravá domácí Nutella. Akorát, že Vám po něm nevystřelí hladina cukru do závratné výše a nemusíte se cítit provinile, když si dáte o pár lžic této dobroty navíc. Lískooříškový krém obsahuje zdravé tuky, živiny a je zcela bez konzervantů. A pokud rádi vyrábíte jedlé dárky, můžete ho přelít do malých skleniček s víčkem, ozdobit stuhou a darovat svým blízkým.

Budeme potřebovat (na cca 0,5 sklenici): 

  • 2 hrnky lískových oříšků
  • 1 hrnek mandlového mléka (domácího nebo kupovaného)
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 lžíce kokosového oleje (v tuhém stavu)
  • 8 lžic tmavého agáve sirupu
  • 6 lžic kakaa
  • 1/2 lžičky soli

Postup: Odměřte si do misky kokosový olej ve ztuhlém stavu a dejte ho do vodní lázně rozpustit. Teplota nesmí přesáhnout 42 stupňů. Do mixéru nebo food processoru nasypte lískové oříšky a mixujte na maximální rychlost tak dlouho, než se z ořechů začne uvolňovat tuk. Občas robot vypněte a stěrkou seškrabte ořechy ze stěn. Mixujte dál, až se z ořechů stane olejovitá pasta. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a lžičkou z něj vyškrábněte jadérka, která přidejte do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Vyšlehejte směs do jemného krému na maximální rychlost. Krém naservírujte do připravených sklenic, ozdobte sekanými ořechy a podávejte. 

Dobrou chuť :-) 

14 komentářů:

  1. Jů, tak to je něco, ani by mě nenapadlo, že se to dá doma udělat :)

    OdpovědětVymazat
  2. áááááá! Tak to nutně potřebuju :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jak dlouho tento zázrak lískový vydrží ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že krém obsahuje i mandlové mléko, tak ho doporučuji spotřebovat tak do 3 týdnů a uchovávat v lednici :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde jste sehnala ty krásné odměrky tbsp co jsou na fotce. Děkuji Dáša:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, odměrky jsem koupila v prodejně Tiger u nás v Ostravě :-) http://www.tiger-stores.cz

      Vymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři