Polentový koláč s tvarohem a pomerančovým želé

S polentou rozhodně nevařím poprvé. Už jste se s ní u mě na blogu mohli setkat například v receptu na polentovo-cizrnové krekry. Ale opakování je matka moudrosti a proto si řekneme, o co tedy vlastně jde. Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. Rozšířená je především v severní Itálii. Vyrábí se předvařením v páře, proto je zachována její přírodní chuť. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta. Koupíte ji bez problémů v obchodě se zdravou výživou nebo v supermarketu. A dobrá zpráva pro celiaky. Je přirozeně bezlepková. Z polenty nemusíte připravovat jen krekry nebo kaše, dá se z ní vykouzlit dokonce i výborný dort. Zkuste a uvidíte.

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky instantní polenty (v suchém stavu)
  • 2 vaničky odtučněného tvarohu
  • 2 vejce
  • 5 velkých šťavnatých pomerančů
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 3 lžíce medu
  • stévie
  • 1 vrchovatá lžička přírodní želatiny agar
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli

Postup: Polentu smícháme s kypřícím práškem a špetkou soli. Přidáme jednu vaničku tvarohu, dvě vejce, olej, med a šťávu ze dvou pomerančů. Takto připravené těsto vtlačíme do vymazané (používám kokosový olej) dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 minut. Po vytažení necháme korpus vychladnout. Druhý tvaroh smícháme se stévií nebo medem a potřeme jím vychladlý korpus. Nakonec si připravíme pomerančové želé. Do hrnce vlijeme šťávu ze tří pomerančů a přidáme lžičku agaru. Jakmile začne vařit, odstavíme šťávu z plotny a necháme ji chvilinku odstát. Jakmile želé začne tuhnout, nalijeme ho na tvarohový krém, necháme úplně zatuhnout a máme hotovo. Osobně nedoporučuji dort dávat do lednice, polenta pak ztvrdne a není dobrá. Dort můžeme ozdobit kakaem a podáváme. 




Dobrou chuť :-)

12 komentářů:

  1. vyzerá veľmi chutne a krásne si to nafotila!
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý nápad. Polentu už jsem nějakou dobu nepoužívala, tak mám alespoň inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám polentu doma v zásobě pořád. Ráda s ní zkouším nové recepty a tenhle se povedl, tak vyzkoušej a uvidíš :-)

      Vymazat
  3. Včera upečeno a je naprosto výtečný. Originální recept, který si určitě ráda zopakuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu :-) Byl to takový můj bezlepkový experiment. Jsem ráda, že Vám chutnal :-)

      Vymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři